събота, 31 декември 2016 г.

НЕ ЖЕЛАЯ ДА ТЕ ЗАБРАВЯ!

В топли дни
и в лунни нощи
не бих те пуснал
за нищо на света. 
Прегръща нежно - 
тя е любовта...,
гореща, нежна.
Тя е свежа, чиста - 
бистра като река,
но увлича
като течение
подводно. 
Не желая 
да те забравям
дори и в нощите 
безлюдни!


автор: Николай Пеняшки - Плашков
                             (запазени авторски права)
Добрич
31.12. 2016 г.
18:02


ПОЧТИ НЕВЪЗМОЖНА ЛЮБОВ

  Приятелката ми Катя бе една от най-красивите в града – красива като кошута, с дълга черна коса; накратко казано нямаше нищо, което да ù липсва.Най-изтънченият  поет или писател не биха могли да намерят думи, а и едва ли най-великият  художник или скулптор биха могли да пресъздадат красотата ù. В баланс на всичко това бяха и недостатъците, които притежаваше. Като антипод на красотата ù бе нейната непримирима ревност, магарешки инат, необуздана страст, с готовност да изнасили дори любимия.Въпреки всичко това, бях лудо влюбен в нея…„ Ах, тази Катя! – Казвах си аз и се питах. – Кога ли ще отговори на чувствата ми? – държах ръцете, а сетне галех лицето ù, целувах кадифената кожа на челото и страните ù. Изричах възможно най-нежните и красиви думи, дори ù казах, че прилича на разярена котка…За отбелязване беше, че  мълчи като мумия. Очите ù са широко разтворени. Имах чувството, че криеха неописуема енергия, готова да изригне. А прекрасните ù изящни, овални форми приличаха на желани и недокосвани сочни плодове.В мен се бореха антагонистични чувства, но бях наясно с любовта, която изпитвах, а и химията живееше в нас, когато се докосвахме. Дъхът ù бе толкова ухаещ, че предизвикваше желанието ми да целувам прекрасните ù устни, шията и цялата  физическа същност.Тя положи ръце на раменете ми, сетне ме прегърна, целуна по бузата, въздъхна бавно, дълбоко, а прекрасните ù очи не изразяваха нищо.- Слушай, миличък! Нека не бързаме и времето да покаже! Но това, което направихме снощи, бе моментно влечение. В този момент изражението ù не изразяваше съжаление, а това за мен означаваше много. - Искам да знаеш – каза тя спокойно, - че в подобна ситуация бях изпаднала с братовчед ти Петър. Той също очакваше нещо съществено, но не се получи, въпреки че ми се обясни в любов. Бъди сигурен, че не желая да се кълна в чувствата ми към теб, въпреки съществуването на някаква химия, но не се отчайвай! 

 - Стига, престани…! Аз… братовчед ми…?! Какво ме интересува той?Бях ядосан, но любовта бушуваше в мен. А дали беше невъзможна?!Между нас нямаше разногласия, предстоеше да се изясним, а това го доказа една прекрасна вечер на свещи, изпълнена с много нежност и любов, а и времето доказа съществуването ù.

 © Николай Пеняшки – Плашков
Разказът е включен в следващата ми книга.
                          /Запазени авторски права/
  Добрич;
31.12.2016
17:39 ч.




ЕДНО ПЕРО, ЕДНА РЪКА

                        Паисий обикаля още.
                                      Евтим Евтимов


Българийо, Родино свята,
във времето със ясен знак.
Със яки корени в земята.
Море от светлина и мрак.
С полета, с планини зелени
със чан, със кипнала бразда.
Пред тебе падам на колене,
целувам твоята звезда.
Не губиш вяра и пътека.
Сълза в окото ти гори,

че бе на тъмно ти пет века,
но ключ към слънцето откри.
И няма, знай, да те покрие
забравата с отровен прах.
Светлее тясната килия
на Хилендарския монах.
Издига гребени пенливи
и тътне твоята река,
че не помръкват, че са живи
едно перо, една ръка.
Ще бъдат дни, ще бъдат нощи.
Плющи трибагреникът с лъв.
Отец Паисий броди още
и буди българската кръв.

   ___________

© автор: Генчо Златев (запазени авторски права) гр. Добрич
31.12.2016 г.; 12:05 ч.



ГЕНЧО ЗЛАТЕВ

Генчо Златев е роден на 23 май 1939 год. в добруджанското село Видно, Каварненска община. Завършва Висшия селскостопански
институт в София, специалност "Полевъд-
ство", като след дипломирането си пет години е агроном в ДЗС - Септемврийци, филиал на ДЗС-Раковски. Още като студент сътрудничи на вестника, който се издава в селскостопанския институт. Публикува сти-хове и в други периодични издания в столицата. Като агроном в с.Септемврийци
сътрудничи на вестник "Добруджанска три-буна" - Добрич, с поезия и проза. Впослед-
ствие е привлечен на работа във вестника
отначало като сътрудник, а след това като
завеждащ-отдел "Селско стопанство". През това време той завършва журналистика.
Генчо Златев е три години главен редактор на общинският вестник в гр.
Тервел. След журналистическата си работа радетелят - поет на Добруджанския край (житницата на България) и на нашата скъпа родина, авторът Генчо Златев се завръща отново към своята професия. Ведно с нея той продължава да пише прекрасната си поезия. Работи по
специалността си в "Сортови семена"- гр.Добрич, където се пенсионира.
  Добричкият поет, бих го определил като (добруджански поет-радетел и родолюбец).
  Генчо Златев е издал над десет сборника с поезия - лирика и сатира. Неговото вълнуващо творчество, държи в плен душевността на читате-ля със своята изящност, стегнат и изискан стил в името на човека, родолюбието и човечността. На преден план изригва огромната любов към добруджанския край и хората, които я обработват с удоволствие, в името на живота.
    Той е член на Съюза на българските писатели и на "Сдружение на писателите" - гр.Добрич.

петък, 30 декември 2016 г.

ОБИЧАМ ТЕ....!

                                     автор: Николай Пеняшки - Плашков

Обичам те!
Повече от себе си.
Рисувам те.
Ти си цвете - 
най-красивото от всички...
Твоето ухание-
по-ароматно от всеки цвят.
Изпълва душата с аромат.
Страстно те желая
всеки ден, час минута.
По-нежна си от кошута.
Обичам те и с любов
денонощно ще те обливам!


--
Запазени авторски права.
Добрич
31.12. 2016 г.; 00:48 ч.



ЛЮБОВНО

                                         автор: Николай Пеняшки - Плашков 

.
Ако искаш душата ми вземи!
Бих искал всичко да ти дам!
Важно е да бъда до смъртта със теб, и
гъделът на живота, не ще ме подведе.


Дъхът на младостта ми ти плени,
ежедневието на последните ми дни,
жизнеността на младото ми тяло и
зрелостта на жадните ми мисли.


Искам с теб да бъда до последните си дни и
йоните на въздуха любовен да поглъщам.
Как повеляват нежните ти устни - за
любовта прегърнала преплетени сърца?


Мъдростта тук място не намира и
никога не ще посее хиляди зрънца!
Очите ти откриват дълбоката бразда -
последната в съвместния любовен наш дует.


Радостта обхванала сърцата, с пепел не посипвай!
Слънцето обхванало душите млади, с облаци не скривай!
Таванът на небето с хиляди звезди обсипвай!
Уханието на копринения въздух е с дъх на рози.


Флиртът между нас, намира свойто място.
Хубостта на нежното ти тяло,е скрита в любовния ни храм.
Целувам със страстта - обхванала плененото ми тяло и
чакам отговор от влажните любовни устни


Шепнат ухаещите цветове в сърцата млади.
Щъкат думите в ръце преплетени и целуват
юношата-скрил се в мъжественото тяло,
яхнал страстни мисли...

______________
© 2016; Николай Пеняшки – Пеняшки
гр.Добрич
31.12.2016 г.; 00:08 ч.

МОПАСАН ИМАЛ 4 ЗАМЪКА И 2 КОРАБА


“Най-големият френски майстор на късия разказ” - така мнозина световни писатели определят своя колега Ги дьо Мопасан. Той оправдава това твърдение не само с качеството на книгите си, но и с тяхното количество: легендарният французин е автор на около 400 разказа, 6 романа, 3 пътеписа, 1 стихосбирка. И това само за 43 години живот.
Мопасан се ражда във френския град Шато през 1850 г. Историците твърдят, че белетристът е наследил сифилис от баща си. (Което всъщност никак не е учудващо, тъй като Гюстав дьо Мопасан бил доста похотлив мъж и често изневерявал на жена си.) Други търсачи на историческата истина предполагат, че друг Гюстав - писателят Флобер, е истинският татко на Ги дьо Мопасан. Най-сигурните факти за автора на “Един живот” обаче си остават произведенията му - тях няма кой да оспори, защото са се превърнали в класика.
През 1869-а Мопасан записва право, но прекъсва обучението си, за да постъпи в армията като доброволец - по време на Френско-пруската война. След като се връща жив и здрав от фронта, писателят работи като журналист и чиновник в Министерството на образованието. Нека обаче тези факти не оставят впечатлението, че писателят тъне в мизерия. През 1880 г. публикува знаменития си разказ “Лоената топка”, след който идва голямата слава. Текстът предизвиква сензация в тогавашните литературни среди, младият автор си спечелва Гюстав Флобер за наставник и близък приятел. По-късно белетристът от Шато ще напише романите “Един живот”, “Бел ами” и множество разкази, в които анализира живота на дребната буржоазия. До края на дните си Мопасан ще стане собственик на 4 малки замъка и 2 кораба. Въпреки тези завидни материални завоевания белетристът се гордее най-вече с любовните си хроники.
“Мъжът, преодолял продължителната женска съпротива, цени не добродетелите на жената, а собствената си упоритост”, казва Мопасан. Отношенията му с жените бележат сериозни сътресения в битието му. На 27 години се заразява със сифилис от проститутка, в едно свое известно писмо от 1877-а се изповядва: “Аз имам сифилис! Накрая! Истински!... и съм горд от това нещастие и презирам всички буржоа. Аз имам сифилис, заради това няма да се страхувам повече, че мога да го прихвана.”
Мопасан консумира в големи количества алкохол, по-късно минава на етер, парфюми, дрога. В резултат от начина си на живот страда от мигрени, отслабване на зрението, частична парализа на тялото.
“Почти не виждам с дясното око, едва мога да пиша, като го затварям”, гласи част от писмо на Мопасан до наставника му Флобер.
Здравните несгоди обаче са изключително плодоносни за творчеството му. Мнозина смятат, че тъкмо те стимулират трескавата литературна работа на Ги дьо Мопасан. За романа “Един живот” Лев Николаевич Толстой казва, че е най-хубавата френска книга след “Клетниците”. Мопасан постепенно губи разсъдъка си, през 1892-ра прави опит за самоубийство, след което го затварят в лудница. Умира там година по-късно.

“Най-хубавата френска книга след “Клетниците” - така Толстой определя “Един живот” на Ги дьо Мопасан . Романът е номер 37 в “Златна колекция на ХIХ век” на “Труд”. От вторник, 8 юни, може да я намерите по реповете. Струва 10,80 лв. заедно с вестника.
Можете да се абонирате срещу 89 лв. за последните 10 книги във всяка пощенска станция в страната.

Абонаментът за цялата Златна колекция ХIХ век е 339 лв.

Повече информация ще получите на e-mail:abonament@zgb.bg
Ги дьо Мопасан (1850-1893)


източник: http://www.trud.bg

ИВАН АТАНАСОВ





Иван Атанасов е роден на 28 май в с.Градини, общ. Генерал Тошево. Завършил е Педагогическия институт в гр.Шумен . Издал е 11 поетични книги, между които са "Колекция от криле", "Път през огледалото", "Осквернена любов", "Душата ми върви", "Между два свята", "Аз ида със дъжда", "Жар птица", "Яростни дни", "Бунтовната вода" и др.

ЗА СТАРОСТТА

                    автор: Николай Пеняшки - Плашков

Пътеката на живота е в моите ръце.
Пътувам, а в мен отломки тишина.
Но решил съм с трепета на моето сърце,
да запазя вечно нежна топлина.


Не мисля, че ще ми е много леко,
да съградя наново щастието в мен.
Не се страхувам , няма да е леко,
нито пък ще е някакъв проблем.


Детските години са в сива пепел,
а тя покри позорно любовта.
Животът ми жестоко е оплел
в ръцете жилави на старостта.


Мислите в мен са като лято -
нежен полъх в тялото повее.
Едно - единствено в мен е младо...,
сърцето жадно да живее.
_________
гр. Добрич
30.12.2016; 22:48 ч.
---------
/Запазени авторски права./

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ ПЕНЯШКИ - ПЛАШКОВ


Роден съм на 28.03.1955 г. в с.Галиче, общ. Бяла Слатина, обл.Враца. Семеен с две деца. По професия – машинен инженер. Живея в Добрич
След 1990 г. съм работил в областта на търговията, маркетинга и рекламата, в рекламните отдели на вестниците „Черно Море“ – Варна и „Изберете“ – Добрич .Работил съм като председател на фондация „Образование, Изкуство, Култура“, репортер и продуцент в бившата „Александър – телевизия“ – Добрич към предаване за изкуство и култура с водещ добруджанската поетеса Камелия Кондова. 
Издал съм сборник с разкази и стихотворения, „Жаден съм…“.

Мои 
стихотворения, хайку стихове и разкази са преведени на английски, арабски, немски, руски, френски, италиански и други езици.
Други мои произведения са публикувани в литературен вестник „Антимовски хан“ – Добрич, Антология „Културна палитра“ – ЛИК – 2012 г. с произведения на известни български писатели и поети от страната и от цял свят, електронно списание „Литературен свят“, литературен сайт  „Разкази“ списание за литература Е- lit.info  Литературен сайт  Cheti.Me 
 и списание за Литература и Изкуство Списание „ПРОСТОРИ“ , Електронен алманах за Литература, изкуство и култура http://litersvyat.blogspot.com/,  и   Алманах за Литература, Изкуство и Култура 
Други мои произведения може да четете и в eлектронна библиотека: http://chitanka.info/

ЖАДЕН СЪМ
Предстои издаването на новите ми сборници, „Докосване“ – повести и разкази и „Нежни струни“ – поезия и хайку.
Призьор съм в националния конкурс за „Хайку“ в  kafene.bg  за 2006 г. и за разкази към сайта  jivotyt.com
Член съм на "КОНФЕДЕРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ" - гр.Бургас и
Регионален координатор на "КБП" - за област Добрич, и на "СЛАВЯНСКО ДРУЖЕСТВО В БЪЛГАРИЯ основано през 1899 г., и на  "
Дружество на краеведите "Отец Павел Атанасов" - Добрич.

В момента съм отдаден на работата си по роман със заглавие „Отражение“.



Безбожието е абдикация от съзидание


Чрез даровете си Бог иска от нас да растем в Любовта,
Истината и Свободата

Винаги е празник, когато умножаваме с почит и благодарност дареното и го връщаме обратно на Дарителя

Известният и талантлив наш художник Костадин Петков – Коцето е роден през 1951 г. в гр. Кърджали. Завършва художествената гимназия и Художествената академия в София, специалност “Графика”. Работи по разпределение в родния си град като галерист в Художествената галерия, като художник в заводите „Пневматика“ и  „Орфей“, като учител, ръководител школа по изобразително изкуство. Проектира и реализира множество интериорни и екстериорни проекти. Участва в редица изложби у нас и зад граница, 5 от които са самостоятелни. Негови творби са притежание на стотици любители и колекционери, не само у нас, но и в чужбина (САЩ, Панама, Израел, Унгария, Франция, Русия, Гърция, Турция, Македония и др.). Награден е с Почетна грамота от руската Държавна дума и с Диплом от Комитета по култура и кинематография на Руската ....

Поставил: Николай Пеняшки - Пллашков
гр.Добрич 
30.12.2016 /19: 28 ч.

понеделник, 26 декември 2016 г.

"СЪРДЕЧНИ ВЗРИВОВЕ" - от ЖЕЛЯЗКО ЖЕЛЕВ


"СЪРДЕЧНИ ВЗРИВОВЕ" - стихосбирка - лирика

-----  автор: Желязко Желев 


-----  редактор: Иван Атанасов
Издателство: "МАТАДОР 74" - Добрич - 2007 г.


ISBN 978-954-371-101-7 






РЕЦЕНЗИЯ НА СТИХОСБИРКАТА:

Прочитайки внимателно стихотворенията в стихосбирката "Сърдечни взривове" читателят се сблъсква с вулкан от чувства и емоции, събрани в душата на автора, чиято гражданска позиция е на преден план. Въпреки грубоватостта, която се чувства в стиховете, се чувства привързаността и любовта към човека в съчетание със социално-философските разсъждения, и размисли на поета Желязко Желев. Именно те със своята същност, изящност, съчетани с емоционален и сърдечен взрив доказва любовта към ближния, Родината и народа, включително, и болката към отрудения и потиснат народ. Убеден съм, че поезията ще намери своя читател! 

   ______
Рецензент: Николай Пеняшки - Плашков

гр.Добрич
26.12.2016 г. 

ЗНОЙНО ЛЯТО

автор: Желязко Желев 

Градът притихва след дневния шум
и земята морна отдъхва.
Изстива асфалта на горещия друм - 
нощният вятър полъхва.

Слънцето скри свойте лъчи - 
скри ги за кратка почивка.
А на небето луната блести
със лунатична усмивка. 

Затрептя зората в небето - 
бързо на запад отива. 
Пожар озарява полето
и своята грива разкрива.

Угасват последни прозорци
и хората спят си спокойно.
За идния ден миротворци
ще водят живот достойно.


Из стихосбирката
 " Сърдечни взривове"
гр. Добрич 



МАЙКИ

автор: Желязко Желев


Всички майки са еднакви

в радостта си и сълзите - 
дланите им са еднакви,
с които бършат си очите.

Децата си те раждат с мъка
и първи чуват детски плач.
Еднакви са и при разлъка
и при очакване във здрач.

Червени, жълти, черни, бели - 
Вий скромни майки на света:
Пред вас нека се разстели
пътеката на радостта!


Из стихосбирката: "Сърдечни взривове" 


2007 г., Добрич



ЖЕЛЯЗКО ТОДОРОВ ЖЕЛЕВ

Желязко Тодоров Желев е роден на 4.11. 1936 годи-на в село Дрян, Генералтошевско, което е отдавна заличено от географската карта. По професия е учител. Работи 22 години в МВР. Полковник е от запаса.Член е на СНБП и Дружество на краеведите "Отец Павел Атанасов" - гр.Добрич. 




АВТОР Е НА КНИГИТЕ
:

- "ЧОВЕШКИ СЪДБИ" - разкази - ИК "МАТАДОР" - Добрич; 2007 г.

- "СЪРДЕЧНИ ВЗРИВОВЕ" - стихотворения - ИК "МАТАДОР"; 2007 г.

- "ПОЛЕТ НА МИСЪЛТА" - стихотворения - ИК "МАТАДОР"; 2008  г.

- "МИННИ ПОЛЕТА" - разкази - ИК "МАТАДОР"; 2008 г.

- "ВЪГЛЕНИТЕ ПАРЯТ" - стихотворения - ИК "МАТАДОР" 2009 г.

- "ПРЕЗ ГОДИНИТЕ НА ПРЕХОДА"-стихотворения- ИК "МАТАДОР" 2013 г.  




Вечер посветена на творчеството на Дедо Скръц – фолклорния събирателен образ на Цветан Дочев


Младежки дом – Враца се проведе вечер, посветена на Цветан Дочев, който е известен в обществеността с оригиналния псевдоним Дедо Скръц. Водещ на вечерта беше литературният критик Цветан Цветков.Прилагаме по-долу текста на неговата рецензия за нашия неповторим колега и приятел.
Цветан Дочев – Дедо Скръц,
или врачанския Декамерон

Преди около 35 години вървяхме с Дочев покрай тогавашния „Клуб на челника”, срещу Дома на техниката. Впечатлихме се от заформящия се банкет на група ударници в социалистическото съревнование. Решихме да влезем, макар и неканени. В отговор на моя смут, бъдещият Дедо Скръц заяви категорично, цитирам : Като не сме челници, да не сме задници”.
Още тогава прозрях неговата нагласа към сгъстения метафоричен изказ, с леко цинична орнаментика. Оприличавам литературното пътуване на Цветан Дочев през времето като просичане на една пътека през много тръни и сипеи.
Това трасе вече е утъпкано, дори има и стълбова маркировка и указателни табели. Самобитният автор винаги .....


продължете да четете от: Конфедерация на българските писатели

Добавил: Николай Пеняшки - Плашков

ПРОЗРЕНИЕ

                     автор: АНГЕЛ ВЕСЕЛИНОВ            

Видях сълза в окото на палач
и маска на лицето на приятел,
усмихнато лице, обвито в здрач.
Видях лика си, но съвсем за кратко

във твоята пътека да върви
наред със твоя лик, безбожна жено.
Почувствах се за миг щастлив,
за повече не ми остана време.

Прекрачих хоризонта, а отвъд
отново твоята безкрайност се разстилаше –
и пак любов, и пак на съд,
и аз ще съм виновен пак, разбира се,

защото с прошка е откърмена душата ми
и с песен във несбъднатите дни.
Аз може да остана без приятели,
без теб – едва ли ще съм жив?

___
гр.Добрич 

РОМАНЪТ „АКО УТРОТО НАСТЪПИ” от СИДНИ ШЕЛДЪН"



Когато споменавам името на американския писател Сидни Шелдън у мен  се раждат чувства  на възхищение и почит към този велик майстор  на словото, повествованието и съспенса, включително и на бестселърите. 
Със своето съвършенство като автор, той се задържа на последното ниво с писменото  си  слово сред класациите  в продължение на 60 години.
Романът „Ако утрото настъпи” е вълнуващ, изпълнен с интриги и напрежение. На фона на сюжета и повествованието изпъква образът на изящната и интелигентна млада жена – Трейси Уитни.  Поради нелепи обстоятелства красавицата попада в затвора чрез фалшиво обвинение.  По време на пребиваването зад решетките, тя е свидетел всевъзможни античовешки и аморални отношения в женския затвор, включително и сексуални извращения. Преживяните обрати на които е подложена, вместо да съсипят живота ù, и да я смачкат, амбицират волята и желанието да промени съдбата си в нейна полза, с цел да окраси житието си като розова градина.
Въпреки жестоките и коварни събития, на които попада, тя успява да ги преодолее благодарение на силната си воля и амбиция за красиво бъдеще. 
За Трейси Уитни краят на тегобите дава старт за нов и по-красив живот. 
Романът „Ако утрото настъпи”  с  оригиналния  си сюжет и повес-твование,  и  със изискан  стил  е блестяща  книга, която  се чете с удо-
волствие, до последния абзац. 
Прочетете този прекрасен и вълнуващ роман, изграден с изключи-телен стил и образност. 

   
 
Рецензент: Николай Пеняшки – Плашков 
         25.11. 2016 г. ; 17:57 ч.
                                 гр.Добрич

            

НИКОЛАЙ ПЕНЯШКИ - ПЛАШКОВ



Николай Пеняшки е роден 28.03.1955 г. в с.Галиче, общ. Бяла Слатина, обл.Враца. Семеен с две деца. По професия – машинен инженер. Живее в Добрич. След 1990 г.е работил в областта на търговията, маркетинга и рекламата в рекламните отдели на вестниците „Черно Море“ – Варна и „Изберете“ – Добрич .Работил е  като председател на фондация „Образование, Изкуство, Култура“, репортер и продуцент в бившата „Александър – телевизия“ – Добрич към предаване за изкуство и култура с водещ добруджанската поетеса Камелия Кондова. 
Издал е сборник с разкази и стихотворения, "Жаден съм...". Негови стихот-ворения, хайку стихове и разкази са четени на английски, арабски, немски, руски, френски, италиански и др. езици. Негови стихотворения са публикувани в литературен алманах "Антимовски хан" - Добрич, Антология "Културна палитра" - ЛИК - 2012 г., гр.Перник, електронно списание "Литературен свят, Литературен сайт "Разкази", списание за литература E-lit.info, литературен сайт "Cheti.Me". Други негови стихотворения са публикувани в електронна библиотека http://chitanka.info/
Предстои издаването на сборник с разкази, сборник с разкази и пиеси, и стихосбирка с поезия и хайку стихове. В момента работи над книга под заглавието "За живота и изкуството" - с разкази, новели, есета, рецензии, анотации, ревюта на книги, импресии, щрихи и пиеса. 

Николай Пеняшки е номиниран с национална грамота за хайку поезия през 2006 г. и с национална грамота за проза (разказ) през 2014 г., гр.Сафия. 

Николай Пеняшки - Плашков е член на "Конфедерация на българските писатели",със седалище гр.Бургас и координатор на клон "Конфедера-
ция на българските писатели" - гр.Добрич. Член е и на Съюз на "Неза-
висимите Български писатели", "Славянско дружество в България" - гр.
София, основано през 1899 г. и на "Дружество на краеведите "Отец Павел Атанасов" - Добрич. 


АНГЕЛ ВЕСЕЛИНОВ


Ангел Веселинов е роден на 01.06.1959 година в село Долни Лом, Белоградчишко.
Живее и твори в гр. Добрич. Завършил е във  ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност Българска филология. Работил е като журналист и редактор във вестниците „Златна Добруджа“, „Антимовски хан“ и радио „Телеком-спектър“. Бил е дълги години преподавател по български език и литература.

Писателят и поетът Ангел Веселинов е член на Сдружението на писателите в гр. Добрич с председател Сашо Серафимов.

Издал е стихосбирките „Ранени гълъби“ /1995/ и „Вендета“ /1997/, романа „Мътни времена“ /1999/, книгата с публицистика „Така беше“ /2000/, романа в поезия и проза „Не плачете моля ви за мен“ /2006/, двутомника с избрани съчинения: „Мили роде“ (проза) и „От гняв и обич изнемогвам“ (поезия) /2009/.

Добричкият,но бих казал "Добруджанският писател, поет,есеист, публицист, журналист и учител напусна всички нас на 11. август, 2015 г., и е погребан на 12.11.2015 г. в Централни гробища - Добрич.
Нашият приятел и колега Ангел Веселинов (Ачо) ще остане завинаги жив в нашите спомени.