понеделник, 26 декември 2016 г.

НИКОЛАЙ ПЕНЯШКИ - ПЛАШКОВ



Николай Пеняшки е роден 28.03.1955 г. в с.Галиче, общ. Бяла Слатина, обл.Враца. Семеен с две деца. По професия – машинен инженер. Живее в Добрич. След 1990 г.е работил в областта на търговията, маркетинга и рекламата в рекламните отдели на вестниците „Черно Море“ – Варна и „Изберете“ – Добрич .Работил е  като председател на фондация „Образование, Изкуство, Култура“, репортер и продуцент в бившата „Александър – телевизия“ – Добрич към предаване за изкуство и култура с водещ добруджанската поетеса Камелия Кондова. 
Издал е сборник с разкази и стихотворения, "Жаден съм...". Негови стихот-ворения, хайку стихове и разкази са четени на английски, арабски, немски, руски, френски, италиански и др. езици. Негови стихотворения са публикувани в литературен алманах "Антимовски хан" - Добрич, Антология "Културна палитра" - ЛИК - 2012 г., гр.Перник, електронно списание "Литературен свят, Литературен сайт "Разкази", списание за литература E-lit.info, литературен сайт "Cheti.Me". Други негови стихотворения са публикувани в електронна библиотека http://chitanka.info/
Предстои издаването на сборник с разкази, сборник с разкази и пиеси, и стихосбирка с поезия и хайку стихове. В момента работи над книга под заглавието "За живота и изкуството" - с разкази, новели, есета, рецензии, анотации, ревюта на книги, импресии, щрихи и пиеса. 

Николай Пеняшки е номиниран с национална грамота за хайку поезия през 2006 г. и с национална грамота за проза (разказ) през 2014 г., гр.Сафия. 

Николай Пеняшки - Плашков е член на "Конфедерация на българските писатели",със седалище гр.Бургас и координатор на клон "Конфедера-
ция на българските писатели" - гр.Добрич. Член е и на Съюз на "Неза-
висимите Български писатели", "Славянско дружество в България" - гр.
София, основано през 1899 г. и на "Дружество на краеведите "Отец Павел Атанасов" - Добрич. 


Няма коментари: