четвъртък, 20 юли 2017 г.

СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА ЗА НЕПУКИСТИ И КРАЯТ НА СВЕТА

/РЕВЮ НА КНИГАТА/
                                   автор: Николай Пеняшки



автор:                          Харуки Мураками

жанр:                    роман
печат:                   меки корици
страници:              412
превод:                 Емилия Л. Масларова
Дата на издаване: 27. 06. 2015

Цена:                    16 лв. 
    Романът "Страната на чудесата за непукисти и Краят на света" е една от поредните невъзможни истории на японския писател Харуки Мураками.

    Искам да споделя, че съм впечатлен от майсторското слово и изискания стил на автора, които ни въвлича в повествованието на книгата. 
   Тази вълнуваща и предизвикателна творба е изпълнена с необичайни чудеса, които са трудно необясними. На определени места в сюжета и в повествованието, се забавя дъха на читателя.
   Светът описан от Мураками е неразбираем, дори и странен, а има и моменти, когато е отвратителен и гаден. Бих могъл да кажа, че е реален, поради причината, че често нещата се случват не по начина, по който трябва да се развият. Животът е такъв през погледа на японеца. Житието е безконечна река, която води към истинските неща, усещания и противоречиви чувства.
  В сюжета и повествованието на романа следват като композиция приключение след приключение. Целта е да се разгадае човешката същност в дълбочина, дори света, който сътворяваме. Не бива да се забравя избягване на неизбежното.
    Задават се реалистични въпроси:
    - Какво значи дух и кое е онова нещо, което ни прави различни от черната сянка?
    - Съществува ли живот, паралелен на нашия?
    - Къде е краят на света? 
   Отговорът се получава само, когато е прочетен романът "Страданата на чудесата за непукисти и Краят на света." Той се чете с широко отворени очи и неотлъчно от първия до последния ред. По времето на четенето читателят спира на моменти, за да анализира част от прочетеното, да си отговори на някои въпроси, дори да си направи и записки.
    Странното, че в сюжета на романа героите нямат имена.
  Според мен писателят Харуки Мураками нарочно е постъпил по този начин и е постъпил с пълно право. Усеща се очарователното чувство за хумор на писателят и неговата гениалност в изграждането на сюжета, повествованието, и изключителния стил изпълнен с подходящи метафори. В романът писателят се откроява като модерен психолог, който си поставя задачата не само да изследва, но и да представи тъмните дебри на човешкото подсъзнание и психиката, но по ненатрапчив и достоверен начин, че да не можеш да се откъснеш от книгата.
    Романът е доказателство, че писателят Мураками е майстор на словото и съспенса.
    Главният герой е 35 годишен мъж, отличаващ се със спокоен и подреден живот. Той притежава колекция от уиски и стари холивудски филми, към които има слабост. По професия е "калкутех". Казано конкретно, той притежава способността да преработва в мозъка си данни, които трябва да се избегнат от посегателство. Тази негова способност го отвежда в токийската канализация, където смахнат професор прави изумителни експерименти. Впоследствие се оказва, че главният герой-калкутех е обект на подобен експеримент. Той съвместно с дъщерята на учения трябва да се измъкне от конкурентна организация, която си поставя задачата да се добере до работата на професора. 
    Основният герой /или неговото Аз/ заживява в тайнствен град на "Края на света". Той е ограден с непробиваема стена, чиито жители живеят влудяващо спокоен живот, ненарушаван от нищо, а най-безболезнения проблем е, че героят трябва да се раздели със сянката си. Целта на пребиваването му е "разчитане на стари мечти", съхранени в черепи на еднорози. 
    В романа на японския писател Харуки Мураками се развиват паралелно два сюжета; единият е в Страната на чудесата за непукисти /реалният свят в Япония/, а другият е в Края на света - в загадъчен град, ограден от жива Стена, където хората са лишени от дух и живеят в блаженно и ... безкрайно спокойствие.
    „Страна на чудесата за непукисти и краят на света“ е рядък образец на постмодерния роман със завидна интелектуална дълбочина и стилистична завършеност, дар от един дързък автор с оригинален поглед върху писането.
  Този роман на Харуки Мураками е едно от най-силните негови произведения. Тази вълнуваща творба заслужава да бъде прочетена.

Моята оценка: 


История:                           6
Герои:                               6
Стил на писане:               6
Елементи на изненада:   6
Теми за размисъл:           5
Емоционален заряд:       6
  
                               ---------------
          Общ успех:              5.83

19.7. 2017 г.
Добрич  
          

Няма коментари: