събота, 7 януари 2017 г.

Романът „Теодор Буун. Момчето адвокат” от Джон Гришам

    (Ревю от Николай Пеняшки – Плашков)


















                Този  вълнуващ  роман  „Теодор  Буум. Момчето адвокат” е рожба на  известния  американски  писател  Джон Рей Гришам, който  е известен  като  баща  на съдебни романи. Важно е да се отбележи, че той  е  сред  най-високотиражираните съвременни автори.
        Романът  „Теодор  Буум. Момчето  адвокат”, както и всички написани книги от този изключителен автор, са доказателство за изключителния експресивен изказ и стил на писателя. Той е от тези съвременни писатели, които не само са майстори на сло-вото, но и на така наречения „съспенс”. Това умение отразено в романа е изключително фино, което докосва вътрешните сетива и същност на читателя. 
     Именно тази ситуация поддържа ритъма и не позволява на любителите на книгата, докато  прочетат  и последния и вълнуващ пасаж на романа.  
        Написаните до тук предизвикателни разсъждения, предизвикват не само вниманието, но и желанието на страстния читател да разтвори книгата, за да я прочете със затаен дъх и вълнение. 
     В тази експресивна история, описана със стегнатия изказ и изключителен стил се откроява „образът” на главния герой Теодор Буун. Той е тринадесет годишен, жизнен и изключително умен, активен и продуктивен младеж.Израсъл е в адвокатско семейство. Като че ли по рождение  притежава умението и таланта  на всеки професионален  адвокат, и на съдия. Със своите качества и талант, и умелото боравене със словото, които характеризират  достойнството, и  го  издигат  на  нивото – характерно при високопоставените представители в правосъдната система.
           Теодор Буун живее и се упорито преследва  целта с амбицията да се докаже като бляскав адвокат или съдия и винаги да пели съдебните дела.
    Той присъства със  свои  съученици на съдебно дело, с което предварително  е запознат. Това  което знае за  подсъдимия, за когото предполагат, че е убил жена си. 
      Младият адвокат Теодор  знае много повече за подсъдимия, отколкото дългогодишните представители на правните и съдеб-ни  закони на щата. Той знае, че в града  има много адвокати и въпреки това и е убеден, че е техен съмишленик. Важно е да се отбележи, че  познава  всички  съдии, охраната  и  секретарката на съда, включително и законите на щата. 
    Теодор знае твърде много, а може би много повече от колкото се очаква за подсъдимия. Оказвайки се в центъра на този съдебен процес той не се спира пред каквито и да е препятствия. Това момче – адвокат, което има собствена кантора е подложен на висок  залог. Въпреки  това, той доказва  не  само с умението на словото, но и  със съществени  доказателства и печели това проточило  се трудно дело. Той  дава  всичко от  себе си по време на съдебния процес. В негово лице, правосъдието възтържествува. 
      Този  13-годишен  и  изключително начетен за годините си, непълно дете-адвокат -  главен  герой  в  романа, както в значителна поредица от вълнуващи романи. 
  Благодарение на изключителния стил, стегнатия изказ, без прекаляване с  метафори писателят  Джон Рей Гришам предизвиква чрез експресивното си слово читателя. 
      Този интересен и вълнуващ роман грабва читателя още от самото начало тази прекрасна история и държи да последния абзац на книгата. Тя заслужава не само внимание, но и да се прочете. 

   © автор: Николай Пеняшки – Плашков
     гр. Добрич
     23.11. 2016 г. 
       16:26 ч. 

                           

Няма коментари: